Δεν υπάρχει template που δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση στον κωδικά του, έστω και την πιο μικρή, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ιστοσελίδας μας. Το παρόν κείμενο (όπως και όλα τα υπόλοιπα στην κατηγορία WordPress) αφορά το self hosted WordPress και όχι το WordPress.com που είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Γιατί να φτιάξω child theme;

Συχνά πυκνά, για να προσαρμόσουμε τη σελίδα μας, κάνουμε τροποποιήσεις σε αρχεία CSS ή ακόμη και PHP του theme που έχουμε εγκαταστήσει. Όταν, όμως, το theme αναβαθμιστεί (update) τότε αυτές οι αλλαγές χάνονται και πρέπει να τις ξανακάνουμε (αν είμαστε τυχεροί και τις θυμόμαστε 😉 ).

Για να γλιτώσουμε από όλες αυτές τις αλλαγές, φτιάχνουμε ένα child theme, δηλαδή ένα “παιδί” που κληρονομεί όλα τα χαρακτηριστικά του πρωτότυπου θέματος, αλλά στο οποίο εμείς μπορούμε να καταχωρήσουμε τις παρεμβάσεις μας χωρίς να επηρεαστούν τα πρωτότυπα αρχεία.

Που φτιάχνεται το child theme;

Στην πλατφόρμα του WordPress τα themes αποθηκεύονται στο φάκελο /wp-content/themes/ (ΠΡΟΣΟΧΗ: αναφέρω αυτό το path για μια τυπική ιστοσελίδα όπως αυτή την εγκαθιστούμε στο ΠΣΔ. Σε άλλο server ή άλλο φάκελο προφανώς το path είναι εντελώς διαφορετικό).

Στις δύο παραπάνω εικόνες βλέπετε τα themes που έχω στον δικό μου χώρο στους servers του ΠΣΔ. Το ενεργό theme είναι το “voice-child” με… γονέα το “voice”. Προφανώς καταλαβαίνετε ότι στη δεύτερη εικόνα τα περιεχόμενα του “voice-child” είναι μόνο ένα αρχείο style.css (όπου μπορούμε να κάνει ό,τι αισθητικές αλλαγές θέλουμε), το functions.php (θα μιλήσουμε σε μεταγενέστερο άρθρο γι’ αυτό) και απλά ένα screenshot.png που πρόκειται για την εικόνα του theme στο περιβάλλον διαχείρισης του WordPress.

Τα αρχεία style.css και functions.php τα φτιάχνουμε βάσει των οδηγιών που υπάρχουν εδώ και απλά τα ανεβάζω στο φάκελο του child theme.

Φτιάχνω child theme με plugin

Το καλύτερο το κρατούσα για το τέλος! Δεν χρειάζεται να παιδεύεστε με ftp, φακέλους, style.css κλπ. κλπ. Υπάρχει ένα καταπληκτικό plugin, το Child Theme Configurator, που το εγκαθιστώ στην wordpress ιστοσελίδα μου, το ενεργοποιώ και με λίγα κλικ έχω το child theme έτοιμο.

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί αναλυτικά πως λειτουργεί το plugin, αν το ακολουθήσεις κατά γράμμα δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, είναι μια απλή διαδικασία.

5

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment