Δεν έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο για να δείξεις ένα βίντεο στο εργαστήριο του σχολείου σου ή η σύνδεσή σου, για κάποιο λόγο, “σέρνεται”; Τότε υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να κατεβάσεις το εν λόγω βίντεο εκ των προτέρων, να το αποθηκεύσεις και να το δείξεις με ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής (π.χ. VLC).

Το όνομα αυτού: Viddly. Πρόκειται για μια… περίπου δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει το κατέβασμα βίντεο από το Youtube ακόμη και σε μεγάλη ανάλυση μέχρι 1920 χ 1080p.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: η εγκατάσταση γίνεται όπως κάθε τυπική εφαρμογή, αλλά σε κάποια βήματα ζητάει την εγκατάσταση και κάποιων άλλων εφαρμογών για διαφημιστικούς λόγους. Σ’ εκείνα τα σημεία μπορούμε να απενεργοποιήσουμε την εγκατάσταση της… σαβούρας, απλά προσέχουμε να μην πατάμε “Next” χωρίς να διαβάζουμε τα παράθυρα που ανοίγουν.

Η παραπάνω οθόνη είναι η κεντρική της εφαρμογής. Για να κατεβάσουμε ένα βίντεο επισκεπτόμαστε το Youtube, βρίσκουμε το βίντεο που θέλουμε να κατεβάσουμε και αντιγράφουμε τον σύνδεσμό του.

Μπορείτε να διαλέξετε ακόμη ένα υψηλής ανάλυσης (4K) βίντεο. Όταν επιστρέψουμε στην εφαρμογή ο σύνδεσμος που αντιγράψαμε επικολλάται στο σχετικό πεδίο ΑΥΤΟΜΑΤΑ.

Έπειτα ρίχνουμε μια ματιά στις επιλογές για το τελικό βίντεο που θέλουμε να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας.

Στη δωρεάν έκδοση δεν μπορούμε να κατεβάσουμε βίντεο με ανάλυση πάνω από 1080p, αλλά είναι υπεραρκετό για προβολή, π.χ. σε ένα σχολικό εργαστήριο. Αφού κάνουμε την επιλογή και ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης που έχουμε το βίντεο κατεβαίνει στον υπολογιστή μας.

Πού αποθηκεύεται; Στο φάκελο που έχουμε καθορίσει από τις επιλογές (preferences) του προγράμματος.

Πλέον, στον υπολογιστή μας, υπάρχει το βίντεο που θέλαμε να κατεβάσουμε από το Youtube. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κατεβάσουμε και μόνο ήχο πατώντας πάνω στις αντίστοιχες επιλογές.

Τι συμβαίνει με τα πνευματικά δικαιώματα;

Στις περιγραφές των βίντεο που ανεβαίνουν στο Youtube, πολύ συχνά, οι δημιουργοί τους καθορίζουν την άδεια χρήσης του περιεχομένου, δηλαδή για το αν το εν λόγω βίντεο μπορεί να αναπαραχθεί δημοσίως, να αποθηκευτεί τοπικά (όπως παραπάνω) ή, ακόμη περισσότερο, να υποστεί κάποια επεξεργασία. Το όλο θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση και απαιτεί κάμποση προσοχή από την μεριά μας. Θεωρώ πως για εκπαιδευτικούς σκοπούς το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο.

Άλλες προτάσεις;

Εάν έχετε κάποιο παρόμοιο λογισμικό για κατέβασμα βίντεο, ήχου κλπ. μπορείτε αν θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μου αφήνοντας ένα σχόλιο στη φόρμα μετά την ανάρτηση.

7

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment