Βασικό τμήμα του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας που επηρεάζουν κατά πολύ την ταχύτητα φόρτωσής της είναι οι εικόνες. Υπάρχει ένας βασικός κανόνας στην ψυχολογία των επισκεπτών μιας ιστοσελίδας και έχει αποδειχτεί με σοβαρές έρευνες: η… αργοπορία διώχνει επισκέπτες, έτσι απλά.

Πολύ συχνά πέφτω σε άρθρα ή εταιρικές σελίδες που έχουν τόσο “βαριές” εικόνες που, αν και οι ταχύτητες του ευρύτερου δικτύου έχουν βελτιωθεί, αυτές πάλι αργούν χαρακτηριστικά. Πλέον, ένα σύγχρονο κινητό, τραβάει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, αλλά και μεγάλου μεγέθους. Δεν είναι ανάγκη να φορτώνουμε τη φωτογραφία όπως τραβήχτηκε από τη φωτογραφική στην ιστοσελίδα. Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι να τη βελτιώσουμε και έπειτα να την ανεβάσουμε.

Αρχικά, δεν είναι απαραίτητο να ανεβεί σε πλήρη ανάλυση. Η μεγάλη ανάλυση ανεβάζει το μέγεθος του αρχείου. Άρα, ένα πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε τις διαστάσεις της.

Άλλο η ανάλυση (διαστάσεις) μιας εικόνας και άλλο το μέγεθός της.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα που αυτό μπορεί να γίνει, όπως και online όταν δεν θέλουμε να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή μας.

Γενικά, χωρίς να είναι κανόνας, και ανάλογα με τη χρήση μια εικόνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τη διάσταση των 1920 x 1080 pixels. Εννοείται πως στα μοντέρνα templates ή themes η εικόνα προσαρμόζεται αυτόματα στις διαστάσεις της οθόνης του επισκέπτη (responsive images), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ν’ ανεβάζουμε μια τεράστια εικόνα.

Προγράμματα για resize

Photoshop: το φημισμένο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, φυσικά, έχει τη δυνατότητα αλλαγής διαστάσεων. Να θυμάστε πάντα, όμως, πως πρόκειται για εμπορική εφαρμογή και πρέπει να αγοραστεί.

Gimp: το open source “αδερφάκι” του Photoshop. Άπειρες λειτουργίες στα χέρια σας με ένα ελεύθερο πρόγραμμα.

FastStone Photo Resizer: το αγαπημένο μου, το χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά. Μια ελεύθερη εφαρμογή που κάνει αυτό που λέει: αλλάζει το μέγεθος εικόνων και μάλιστα μαζικά. Και όχι μόνο: μαζική αλλαγή ονομάτων με κριτήρια, αλλαγή τύπου εικόνας, υποστήριξη όλων των γνωστών τύπων αρχείων εικόνας.

Βελτιστοποίηση εικόνας

Αφού αλλάξουμε τις διαστάσεις της εικόνας που θέλουμε ν’ ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα μας, το επόμενο βήμα είναι να την βελτιστοποιήσουμε. Με τον όρο “βελτιστοποίηση” εννοούμε να σβήσουμε από το αρχείο της εικόνας όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι άχρηστες και επηρεάζουν το μέγεθός της.

Προσωπικά, αυτή τη δουλειά την κάνω σε online υπηρεσίες:

TinyPng: Μπορείτε ν’ ανεβάσετε μέχρι 20 φωτογραφίες, μέγιστου μεγέθους 5 ΜΒ η καθεμία, και να τις ξανακατεβάσετε με μειωμένο μέγεθος πολύ γρήγορα. Έχει και επί πληρωμή υπηρεσία που αίρει όλους τους περιορισμούς όπως και WordPress Plugin.

Kraken: Σχεδόν ίδιο με το προηγούμενο με πολύ καλό web interface. Και αυτή η υπηρεσία έχει περιορισμούς στη free έκδοση, αλλά για ένα απλό blog -όπως αυτό- λειτουργεί μια χαρά.

Οι εφαρμογές, online και μη, για την διαχείριση εικόνων είναι πάρα πολλές. Η επιλογή είναι εντελώς υποκειμενική και ίσως χρειάζεται αρκετό ψάξιμο για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Βάλτε στο Google τη φράση “image optimize” ή “image optimize online” (με ή χωρίς εισαγωγικά) και αρχίστε το ψάξιμο και τους πειραματισμούς! 😉

4

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment