Κατά τις μέρες της τηλεκπαίδευσης, ιδίως από τη στιγμή που ξεκίνησε η αξιολόγηση των μαθητών, συχνά πυκνά χρειάζεται να ανεβάσουμε PDF αρχεία ή να λάβουμε αντίστοιχα από τους μαθητές μας. Η μορφή PDF είναι εξαιρετική γιατί επιτρέπει τη χρήση της σε οποιαδήποτε λειτουργικό (Windows, Mac, Linux) όμως, εάν δεν δημιουργηθεί σωστά, μπορεί να έχει τεράστιο μέγεθος με αποτέλεσμα η αποστολή (ως συνημμένο σε email) ή το ανέβασμα σε κάποια σελίδα (λόγω περιορισμών μεγέθους), να είναι προβληματικά.

Τη λύση έρχεται να δώσει η εξαιρετική σειρά εργαλείων για PDF έγγραφα που μπορούμε να βρούμε στο iLovePDF. Πρόκειται για ένα εντελώς δωρεάν σύνολο εργαλείων που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη σε ό,τι αφορά PDF έγγραφα. Η ιστοσελίδα διατίθεται και στην ελληνική γλώσσα. Αν τυχόν με την είσοδό σας είναι στ’ Αγγλικά, μπορείτε να αλλάξετε εύκολα τη γλώσσα που φαίνεται.

Για να ελαττώσουμε το μέγεθος ενός τέτοιου εγγράφου, χωρίς να μειώσουμε αισθητά την ποιότητά του, χρησιμοποιούμε την επιλογή Compress PDF.

Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε το αρχείο (ή τα αρχεία) που θέλουμε να συμπιέσουμε.

Για τις ανάγκες αυτής της ανάρτησης, ανέβασα ένα αρχείο μεγέθους 1,1 ΜΒ περίπου. Στο σημείο (1) φαίνεται το αρχείο που ανεβάσαμε. Η επιλογή (2) μας δίνει τη δυνατότητα ν’ ανεβάσουμε κι άλλα αρχεία. Στην δεξιά στήλη (3) μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε το επίπεδο συμπίεσης του αρχείου (ή των αρχείων) που ανεβάσαμε. Νομίζω πως η default επιλογή (Recommended Compression) είναι μια χαρά.

Το μόνο που απομένει είναι να πατήσουμε το μεγάλο κόκκινο κουμπί στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης που αναγράφει “Compress PDF”.

Η διαδικασία κρατάει ελάχιστο χρόνο -προφανώς έχει σημασία το μέγεθος του αρχείου που ανεβάσαμε- και στην επόμενη οθόνη βλέπουμε το αποτέλεσμα. Η μείωση μεγέθους είναι εντυπωσιακή!

Το μόνο που μένει είναι να κατεβάσουμε πλέον το συμπιεσμένο αρχείο πατώντας το “Download compressed PDF”.

Τέλος, καλό είναι να ελέγξουμε το περιεχόμενο του αρχείου που συμπιέσαμε. Αν και δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, καλό είναι σε αρχεία που έχουν σχήματα, σύμβολα ή εικόνες, να ρίχνουμε μια ματιά μήπως, λόγω συμπίεσης, κάποια στοιχεία να μη φαίνονται σωστά.

38

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment