Πολύ συχνά, αν και τα αποθηκευτικά μέσα έχουν αυξήσει το μέγεθός τους και έχει μειωθεί αντιστοίχως το κόστος τους, να γεμίζουν με “άχρηστο” περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που δεν θέλουμε πια να χρησιμοποιήσουμε ή ακόμη και με περιεχόμενο που μπορεί να αποθηκευτεί σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (ή στο cloud) αποδεσμεύοντας έτσι χώρο.

H εφαρμογή TreeSize μας βοηθά να εντοπίσουμε το περιεχόμενο αυτό που γεμίζει το δίσκο μας για να το διαχειριστούμε όπως τελικά επιθυμούμε: να το διαγράψουμε ή να το αντιγράψουμε σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο.

Κατεβάζουμε, εάν θέλουμε, την portable εφαρμογή που δεν χρειάζεται εγκατάσταση και αφού αποσυμπιέσουμε το αρχείο εκτελούμε απλά το TreeSizeFree.exe.

Στην πρώτη οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένα μήνυμα που μας καθοδηγεί να επιλέξουμε το μενού “Scan” για ν’ αναλύσουμε το περιεχόμενου του σκληρού μας δίσκου και από την επιλογή “Select Directory” μπορούμε να επιλέξουμε ποιο αποθηκευτικό μέσο θέλουμε ν’ αναλυθεί από την εφαρμογή ή ακόμη και συγκεκριμένους φακέλους.

Αφού το επιλέξουμε, πολύ πιθανό, να εμφανιστεί το επόμενο παράθυρο που μας ειδοποιεί ότι για να έχει πρόσβαση η εφαρμογή χρειάζεται να έχει δικαιώματα administrator. Χωρίς να είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποια ενέργεια πατάμε “Continue” και προχωράμε στην ανάλυση του αποθηκευτικού χώρου που έχει ήδη αρχίσει στο παρασκήνιο.

Το αποτέλεσμα της ανάλυσης φαίνεται στην παρακάτω οθόνη όπου με φθίνουσα σειρά μεγέθους φαίνονται οι φάκελοι που καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο στο δίσκο μας.

Επιλέγοντας το μικρό βελάκι ( > ) στους φακέλους μπορούμε να δούμε όλους τους υποφακέλους και τα περιεχόμενά τους, ελέγχοντας ταυτόχρονα στη στήλη “Size” το μέγεθος που καταλαμβάνουν.

Στο περιβάλλον αυτό μπορούμε, όπως γίνεται και στην “Εξερεύνηση Αρχείων” (File Explorer) των Windows, να κάνουμε δεξί κλικ πάνω στον φάκελο ή τους φακέλους (αφού τους επιλέξουμε με click πατώντας ταυτόχρονα το πλήκτρο Ctrl) και να διαγράψουμε ή αντιγράψουμε το περιεχόμενο που θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να είναι στο αποθηκευτικό μας μέσο.

Προσωπικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ιδίως έπειτα από άπειρα downloads, εγκαταστάσεις, δοκιμές προγραμμάτων, το χρησιμοποιώ πολύ συχνά επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά επίπεδα εξοικονόμησης.

17

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment