Χωρίς να είναι απαραίτητες, καλό είναι να ξεκινήσουμε “ελαφρά” την περιήγησή μας στον κόσμο του WordPress με κάποιες βασικές ρυθμίσεις.

Σύνδεση στον πίνακα ελέγχου

Σε οποιοδήποτε πιθανό WordPress ιστότοπο χρησιμοποιούμε, για να συνδεθούμε στη διαχείρισή του (ή πίνακα ελέγχου ή dashboard) μπαίνουμε στη διεύθυνση h_istoselida_mas/wp-admin. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπούμε στο https://plinetpi.sites.sch.gr/wp-admin και θα δούμε την παρακάτω οθόνη:

Στην οθόνη αυτή δίνουμε τα στοιχεία εισόδου του διαχειριστή, αυτά που ορίσαμε κατά την εγκατάσταση του WordPress στο πρώτο “μάθημα”. Εάν τα στοιχεία είναι σωστά και η είσοδος επιτυχής, η πρώτη οθόνη που βλέπουμε είναι αυτή του πίνακα ελέγχου (dashboard) του WordPress.

Στον κεντρικό πίνακα ελέγχου βλέπουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για την ιστοσελίδα μας, όπως επίσης και κάποιες παραπομπές σε συνδέσμους που αφορούν νέα και εκδηλώσεις της μεγάλης κοινότητας του WordPress. Στην αριστερή στήλη βρίσκεται το μενού διαχείρισης. Θα δούμε, σε επόμενες αναρτήσεις, τι κάνει η καθεμία από αυτές τις επιλογές. Άλλες αφορούν μια πιο… τεχνική προσέγγιση, άλλες πάλι έχουν σχέση με τους πιθανούς χρήστες της ιστοσελίδας μας. Ας μη ξεχνούμε πως το WordPress είναι έτσι φτιαγμένο έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να ενημερώνει μια ιστοσελίδα χωρίς να διαθέτει καμία τεχνική γνώση.

Βασικές Ρυθμίσεις

Επιλέγοντας “Ρυθμίσεις > Γενικά” εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη που μπορούμε να παρέμβουμε σε κάποιες βασικές ρυθμίσεις για την ιστοσελίδα.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, δεν μιλάμε για τίποτα δύσκολο, αλλά εφιστώ την προσοχή στα εξής:

  • Υπότιτλος: π.χ. “το σχολείο μας στο διαδίκτυο”, κάτι που υποδεικνύει στον επισκέπτη τι είδους είναι η ιστοσελίδα μας.
  • Διεύθυνση email διαχείρισης: Μεγάλη προσοχή! Σε περίπτωση αλλαγής αυτού του email θα σας ζητηθεί επιβεβαίωση. Είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση του διαχειριστή της σελίδας που έχει πλήρη δικαιώματα σ’ αυτή. Το έχουμε δηλώσει κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης.
  • Ζώνη Ώρας: διαλέγουμε φυσικά την ελληνική ζώνη για να εμφανίζεται σωστά η ώρα της δημοσίευσης του περιεχομένου. Όχι πως είναι τόσο σημαντικό, αλλά για λόγους πληρότητας καλό είναι να το έχουμε ρυθμισμένο σωστά.
  • Μορφή ημερομηνίας: επιλέγουμε τη μορφή που θέλουμε να έχει η ημερομηνία των δημοσιεύσεων στη σελίδα μας.

Αφού κάνουμε όλες τις επιθυμητές αλλαγές, πατάμε υποχρεωτικά “Αποθήκευση αλλαγών” και θα εμφανιστεί στην κορυφή της σελίδας το μήνυμα “Οι ρυθμίσεις αποθηκεύτηκαν”.

Φυσικά, οι του WordPress δεν είναι μόνο αυτές. Υπάρχουν κι άλλες, κάποιες πιο τεχνικές, κάποιες όχι. Θα τις δούμε στην πορεία, από τη στιγμή που έχουν σχέση με τον τρόπο που αρχίζουμε να δομούμε το περιεχόμενό μας.

Για όλα τα παραπάνω και λίγα ακόμη για τις βασικές ρυθμίσεις του WordPress έφτιαξα ένα μικρό βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Θα χαρώ ν’ ακούσω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

15

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment