Αφού εγκαταστήσαμε, λοιπόν, τη νέα ιστοσελίδα του Γυμνάσιου της Μαθητούπολης πρέπει ν’ αρχίσουμε να τη διαμορφώνουμε αισθητικά, αλλά κυρίως από άποψη περιεχομένου.

Το WordPress, όπως είπαμε, είναι πρωτίστως ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS – Content Management System), ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει να παρεμβαίνουμε στο design της ιστοσελίδας μας. Επειδή στο διαδίκτυο κυριαρχεί το μότο που λέει “ο βασιλιάς είναι το περιεχόμενο” πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως το δομούμε και το παρουσιάζουμε. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια όμορφη ιστοσελίδα, είναι ακόμη πιο σημαντικό αυτή η αισθητική να πλαισιώνεται από σωστά δομημένο περιεχόμενο.

Με το WordPress χωρίζουμε το περιεχόμενό μας σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις σελίδες (pages) και τα άρθρα (posts).

Τι είναι οι σελίδες

Οι σελίδες έχουν μια σχετικά στατική δομή. Ένα απλό παράδειγμα σελίδας είναι αυτή της “Επικοινωνίας” που τη διαθέτει η πλειονότητα των ιστοσελίδων που επισκεπτόμαστε. Άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι η σελίδα που αναφέρεται στους “Όρους Χρήσης” ή στο “Σχετικά”. Για ένα σχολείο, που μας αφορά άμεσα, ένα καλό δείγμα σελίδας θα ήταν αυτή που περιγράφαμε την “Ιστορία του σχολείου” ή “Το Σχολείο μας”. Οι σελίδες είναι αυτές που σπάνια αλλάζουν και δεν έχουν καμία χρονική σήμανση (το πότε δημιουργήθηκαν συνήθως δεν είναι εμφανές στον επισκέπτη).

Τι είναι τα άρθρα

Τα άρθρα είναι η… ζωή της ιστοσελίδας μας. Είναι αυτά που δημοσιεύουμε τακτικά, φυσικά έχουν εμφανή ημερομηνία δημοσίευσης και το, κυριότερο, μπορούν ν’ ανήκουν σε “Κατηγορίες” (και υποκατηγορίες). Επίσης το καθένα από αυτά (αν και προαιρετικό) μπορεί να διαθέτει λέξεις – κλειδιά (ετικέτες – tags). Η κατηγοριοποίηση των άρθρων που θα δημοσιεύουμε κατά καιρούς στη σελίδα μας είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην πορεία δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Η βασική δομή, όμως, πρέπει να υπάρχει.

Στην εικόνα παρακάτω φαίνεται μια πιθανή διάταξη των κατηγοριών του περιεχομένου της ιστοσελίδας του Γυμνασίου της Μαθητούπολης.

Παραδείγματα κατηγοριών για τα άρθρα μιας σχολικής ιστοσελίδας: ανακοινώσεις, δράσεις, εκδηλώσεις – γιορτές, ευρωπαϊκά προγράμματα, πολιτιστικά, περιβαλλοντική, αγωγή υγείας, εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικό υλικό.

Εννοείται πως η κατηγοριοποίηση δεν είναι ίδια για όλους, άλλοι προτιμούν να είναι πιο αναλυτικοί, άλλοι όχι, άλλοι έχουν πολλές υποκατηγορίες, άλλοι καμία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ένα άρθρο μπορεί ν’ ανήκει σε παραπάνω από μία κατηγορίες – υποκατηγορίες.

Οι κατηγορίες είναι πολύ σημαντικές γιατί μας επιτρέπουν να εμφανίζουμε, όπως θα δούμε αργότερα, το περιεχόμενό μας στην κατάλληλη θέση στην ιστοσελίδα διευκολύνοντας τον επισκέπτη της να εντοπίζει αυτό που θέλει.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο – tutorial για τη δημιουργία κατηγοριών και κάποιων βασικών σελίδων στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

15

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment